Украинска агония. Премълчаната война / Ukrainian Agony: Der verschwiegene Krieg (2015)

В този филм германският режисьор Марк Барталмай създава оригинален по съдържание и анализ документален филм на тема войната в Донбас и отражението ѝ върху местните жители. Той е единственият западен журналист, който заедно със своя екип прекарва в заснемане 9 месеца в Донбас. Престоят му е в разгара на най-ожесточените боеве между украинската армия и местното опълчение. Кои и защо се бият в Донбас? Как живеят местните хора в условията на жесток военен конфликт? Какви са техните надежди и мечти? На тези въпроси Барталмай търси отговори на мястото на събитията. Той дава и своята оценка за тях. Авторът е прекарал 9 месеца в Украйна в периода от 17 юли 2014 г. до април 2015 г. от двете страни на конфликта. Заминава за най-опасното по онова време място за журналисти (загиват шестима от журналистите, с които е работил там), защото вижда големите несъответствия по медиите. Когато пристига, не открива никаква журналисти на място. Всички кореспонденти стоят удобно в Киев и препечатват каквото им съобщи генералният щаб на Украйна, разпръсквайки тази информация по световните агенции.

Барталмай пристига в деня на свалянето на самолета MH-17, показва множество кадри за катастрофата и наблюдава отблизо процеса на унищожаване на доказателствата. След това се прехвърля на донбаска територия, където разкрива премълчаваната действителност на хората там, както и успява да се държи близо до бойните действия, показвайки другото лице на тази война.

Преводът е осъществен от Движение „23 септември“. Можете да ги подкрепите тук: https://septemvri23.com/%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f/

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×