ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Марксистка критика на капитализма – Икономически преглед с Ричард Улф, май 2024

С участието на

В тази своя лекция проф. Ричард Улф разглежда днешното капиталистическо общество през призмата на марксистката икономическа теория. Според проф. Улф един от най-големите проблеми понастоящем, е наложеното в образование табу върху преподаването и изучаването на единствената критична икономическа теория, а именно – марксизма. Всеки от непосилните за разрешаване проблеми на икономическата ни система – бедността, експлоатацията, насилието, неравенството, все по-жестоките и продължителни кризи – би могъл да бъде преодолян, ако се приложи критическото мислене, присъщо на икономистите като проф. Улф. С няколко лесни и интересни примера, той успява да разкрие с лекота противоречията, залегнали в капиталистическата организация на производството и произлизащите от нея последствия за цялото общество.

Всички трудове на Карл Маркс и Фридрих Енгелс са достъпни на български език в Марксисткия интернет архив на адрес https://www.marxists.org/bulgarsky/m-e/index.htm

Подобни филми

Коментари (1)

  1. Буржоазната диктатура има две ръце две лица и парадигми две партии, консервативна с елит който разсъждава – че бедните са глупави и мързеливи – лоша генетика – лоша еволюция, и Либерален елит който внушава – че всички са с равни възможности но бедните ги мързи да работят и учат. Значи който вярва – че бедните са мързеливи, а той не е като Бил Гейтс, значи и той е мързелив.. (Бащата на Бил Гейтс е адвокат на Рокфелер, майка му е милиардер от банкерска фамилия, през 1970те.) Бе, дяволски капани. Консерватизмът е капан за наивници, либерализмът е капан за умници. (хазартът е капан за наивници, форекс е капан за умници.) …. Блудният син е дясното. Самарянинът е левият. Левите искат наука, знаят, че хората могат да бъдат равни чрез образование, положителен опит, и медицина. Има различни нива на хормоните, но човек не може да придобие умение в която и да било област – изкуството, науката, социалният живот, и др., ако няма положителен опит с тях в ранна детска възраст, от 0-12г. възраст, особено около 3-6г. Ето защо дори домашните любимци приличат на стопаните си, пък камо ли банкерското дете да не може да стане банкер… Ставаш музикант и композитор, ако слушаш музика и свириш на инструмент още когато се развива мозъкът, само-посаждат се такива мозъчни клетки, така и с математиката, и всичко. След това не става. Децата израснали в дефицити, в бедно семейство, са чувствителни цял живот на депресия и стрес.. Доказано дори от изследване на мозъкът. Кой не знае, че двуезичните деца, са бъдещи полиглоти ако имат такова желание.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×