Смъртта на капитализма и тиранията на технологичните гиганти – Янис Варуфакис / Yanis Varoufakis on the Death of Capitalism, Starmer, and the Tyranny of Big Tech (2024)

С участието на

Светът е свидетел на епохална промяна, според гръцкия икономист Янис Варуфакис: от вече мъртвия капитализъм към „технофеодализма“.

В последната си книга бившият гръцки политик – който през 2015 г., в разгара на гръцката дългова криза, беше катапултиран от академичната си неизвестност до министър на финансите – твърди, че безумните количества пари от централните банки, с които икономиките трябваше да се съживят след финансовата криза и пандемията от 2020 г., в крайна сметка засилиха влиянието на големите технологични гиганти върху всеки аспект на икономиката. А двата стълба на капитализма – пазарите и печалбата – бяха заменени от платформите на големите технологични гиганти и рентите. Същевременно ние, „облачните крепостни“, увеличаваме силата на тези компании с всяко онлайн кликване.

В „Начини да променим света“ Янис Варуфакис разказва на Кришнан Гуру-Мърти как светът се изправя пред една изцяло нова икономическа система и защо Великобритания и ЕС са „без значение“ в сравнение с „феодалните владения“ на американските и китайските технологични компании.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×